GES Yatırımcıları
Generalsolar ile Haskan Şirketler Grubu’ndan yeni GES sözleşmesi

Generalsolar ile Haskan Şirketler Grubu’ndan yeni Güneş Enerji Santrali için sözleşme imzaladı.
9 MW’lık güneş enerjisi santrali ile yatırımına devam eden Haskan GES’te de iddialı olduğunu gösterdi. Haskan’ın Generalsolar ile Kilis’te kurulumu devam eden 2 MW’lık GES projesine ek, Gaziantep’te 7 MW’lık güneş enerjisi yatırımında da yine tercihi Generalsolar oldu.
GES Yatırımcıları
CVK Hotels & Resorts, Eskişehir’de hayata geçirdiği GES yatırımıyla sürdürülebilirlikte yeni bir döneme adım atıyor

CVK Park Bosphorus Hotel, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda enerji dönüşümünde önemli bir adım atarak Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi Karaçay Mahallesi’nde kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES) ile yıllık elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayacak.
CVK Hotels & Resorts, sürdürülebilir turizm vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği enerji yatırımıyla dikkat çekiyor. CVK Hotels & Resorts sürdürülebilirlik alt markası olan “CVK Respect” çatısı altında yürütülen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Karaçay Mahallesi’nde kurularak devreye alındı.
Sürdürülebilirlik vizyonunun ilk adımını, kardeş kuruluşu CVK Traverten&Mermer A.ş ile birlikte atan CVK Hotels & Resorts, Temmuz 2023’te ise İzmir’in Torbalı ilçesinde 18.000 m²’lik alana kurulu mermer ve traverten fabrika çatısına 1,5 MW kapasiteli bir güneş enerjisi sistemi kurarak sürdürülebilirlik çalışmalarına önemli bir katkı sağladı. Bu yatırım, CVK Hotels & Resorts’un sadece üretim tesisinin karbon ayak izini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda CVK Respect çatısı altında yürüteceği enerji dönüşüm projelerinin de başlangıç noktası oldu.
“The Future Starts Today” (Gelecek Bugün Başlar) mottosuyla hayata geçirilen bu yatırım, CVK Hotels & Resorts’un İstanbul dışındaki ilk büyük yatırımı olmasının yanı sıra, markanın enerji dönüşümüne verdiği önemi de güçlü biçimde ortaya koyuyor.
Yıl boyunca güçlü güneşlenme oranına sahip olması, gölgelemeden uzak geniş arazi yapısı ve verimli toprak özellikleri nedeniyle Eskişehir, bu yatırım için stratejik bir merkez olarak tercih edildi. Aynı zamanda tarım ve hayvancılığa elverişli yapısı, İstanbul, Ankara ve İzmir’e olan yakın lojistik konumuyla birleşince, sadece enerji değil, aynı zamanda tarımsal sürdürülebilirlik açısından da önemli fırsatlar sunuyor.
13,5 MW kurulu güç ile %100 enerji ihtiyacını karşılayacak
Toplam 120 dönümlük arazi üzerine kurulan tesisin ilk etabında yaklaşık 12.000 panel ile 7 MW’lık kurulu güç devreye alındı. Şu anda inşaatı devam eden ikinci etap ise 6,5 MW kapasiteye sahip olacak ve tamamlandığında santral toplam 13,5 MW kurulu güce ve yaklaşık 23.000 panele ulaşacak. Bu yatırım tamamlandığında yıllık ortalama 23 milyon kWh enerji üretecek ve CVK Hotels & Resorts’un tüm tesislerinin enerji ihtiyacını %100 oranında karşılayacak.
Tarım ve hayvancılık yatırımlarıyla sürdürülebilir gıda zinciri kuruluyor
Yatırım, sadece elektrik üretimiyle sınırlı kalmıyor. Aynı bölgede yer alan 100 dönümlük bir arazi, tarım ve hayvancılık projeleri için de şirket bünyesine katıldı. Bu kapsamda serbest gezen tavuklarla doğal yumurta üretimi, mevsimsel sebze ve meyve yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla birlikte et ve süt üretimi gibi projelerin 2026 itibarıyla devreye alınması planlanıyor. CVK Hotels & Resorts, bu üretim zincirini doğrudan otellerindeki gıda tedarikine entegre ederek hem ürün kalitesini artırmayı hem de tedarik sürecini izlenebilir, yerel ve düşük karbon ayak izine sahip bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor.
GES projesi yatırımıyla yılda yaklaşık 2.369 ton karbon salımının önüne geçilmesi bekleniyor ve bu da ortalama 150.000 ağacın yıllık karbon emme kapasitesine eşdeğer bir fayda sağlıyor. CVK Hotels & Resorts, çevresel duyarlılığını yalnızca enerji alanında değil; tarım ve hayvancılık projeleriyle de pekiştirerek sürdürülebilirliği çok yönlü bir kurumsal değer haline getiriyor.
Projenin teknik altyapısında, yüksek verimli SCHMID marka N-Type A-Class paneller ile Huawei markalı inverter sistemleri tercih edilirken, TEİAŞ SCADA sistemi ve inverter izleme altyapısı sayesinde üretim verileri anlık olarak takip edilerek sistemin verimliliği sürekli optimize ediliyor. Projede yüklenici firma olarak Gerilim Enerji, danışmanlık ortağı olarak ise Istrich ile gerçekleşti.

CVK Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çevik, konuyla ilgili; CVK Hotels & Resorts olarak bu projeyle birlikte yalnızca operasyonel maliyet avantajı elde etmeyi değil; aynı zamanda uzun vadeli kurumsal dayanıklılığımızı artırmayı, çevreye duyarlı vizyonumuzu güçlendirmeyi ve enerji alanında bağımsız bir model oluşturmayı hedefliyoruz. Güneş Enerjisi Santrali (GES) projemiz, kurumsal sürdürülebilirlik politikalarımızın stratejik bir adımını oluşturuyor. Bu proje ile yalnızca karbon ayak izimizi azaltmayı değil, aynı zamanda enerji verimliliğini artırarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı da amaçlıyoruz” dedi.
Bu yatırım, CVK Respect markasının çevresel sorumluluk ve ileri görüşlülük temelindeki kişiliğini yansıtan en güçlü örneklerden biri olarak öne çıkıyor. CVK Hotels & Resorts, sürdürülebilirliği sadece bir hedef değil, kurumsal stratejisinin merkezinde yer alan bir değer olarak konumlandırmaya devam ediyor.
GES Yatırımcıları
Boyner mağazaları enerjisini güneşten alacak
Boyner, sürdürülebilirlik odaklı büyüme vizyonu doğrultusunda yenilenebilir enerji dönüşümüne hız veriyor.

Boyner, sürdürülebilirlik odaklı büyüme vizyonu doğrultusunda yenilenebilir enerji dönüşümüne hız veriyor. Tres Enerji iş birliğiyle Kırıkkale’de 3 hektarlık alanda kurulacak olan 3.066 kWp kapasiteli güneş enerji santrali (GES), merkez ofis ve seçili mağazaların yıllık enerji ihtiyacının yüzde 85’i karşılayacak. Proje ile yıllık yaklaşık 3 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanması ve 2.995 ton CO₂ eşdeğeri sera gazı emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.
Boyner Büyük Mağazacılık, uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda stratejik bir adım daha atıyor. Güneş enerjisi yatırımıyla merkez ofis, stüdyo ve seçili mağazalarının enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Boyner, karbon ayak izini azaltmayı ve çevresel etkisini en aza indirmeyi amaçlıyor.
Proje “Enerji Performans” modeliyle hayata geçiyor
Boyner’in yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlayacak güneş enerji santrali (GES), Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde, yüksek güneşlenme potansiyeline sahip tarım dışı bir arazide hayata geçirilecek. 3.066 kWp kurulu güce sahip santralde, 5.574 adet güneş paneli ile yıllık 4.783.000 kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor.
Yatırımı ve belirli bir süreyle işletmesi TRES Enerji tarafından gerçekleştirilecek olan santralden üretilen elektrik, Boyner’in merkez ofis ve stüdyosunun yanı sıra İstanbul, İzmir, Bursa ve Manisa’daki seçili mağazalarının enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak.
2025 yılının ikinci yarısı içerisinde inşaat süreci tamamlanacak santralin, yılda 2.995 ton CO₂ eşdeğeri sera gazı emisyonunu önleyerek çevresel sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Bu miktar, 1.594 hanenin yıllık enerji tüketiminden kaynaklanan karbon salımına ve 5.716 ağacın bir yılda doğadan yok edebileceği karbon miktarına eşdeğer.
Yıllık yaklaşık 3 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacak
Bugünün elektrik tarifeleri üzerinden, dağıtım bedelleri hariç yapılan hesaplamaya göre, Boyner’in bu projeyle yıllık yaklaşık 3 milyon TL tutarında enerji tasarrufu elde etmesi hedefleniyor. Bu tutar, projenin çevresel kazanımlarının yanı sıra döngüsel ekonomi açısından da önemli bir değer yarattığını ortaya koyuyor.

“İnsan, toplum ve çevre için pozitif etki yaratmaya devam ediyoruz”
Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, projeye dair şu değerlendirmede bulundu: “Boyner’de attığımız her adımda insan, toplum ve çevre için pozitif bir etki yaratmanın sorumluluğunu taşıyoruz. İklim dostu dönüşüm hedeflerimiz doğrultusunda Tres Enerji iş birliğiyle Kırıkkale’de hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali, merkez ofis, stüdyo ve seçili mağazalarımızın enerji tüketiminden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmamızda önemli bir rol üstlenecek. Sektörümüzde, mağaza operasyonlarında kendi enerjisini üreten ilk markalardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji ve yeni nesil mağazacılık adımlarımızla doğaya duyarlı, ölçülebilir ve kapsayıcı bir etki yaratmak üzere önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
TRES Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Atay Arpacıoğulları ise iş birliğiyle ilgili olarak şunları belirtti: “Yenilenebilir enerji çözümlerini son kullanıcılar için erişilebilir ve ölçülebilir faydaya dönüştürmeyi önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik vizyonunu somut adımlarla hayata geçiren markalarla iş birliği yapmaya önem veriyoruz. Boyner’in merkez ofis ve seçili mağaza operasyonlarında güneş enerjisi kullanımına geçmesi, perakende sektöründe dönüşümü tetikleyecek güçlü bir adım. Enerji performans modeliyle hayata geçireceğimiz bu proje sayesinde, Boyner ile çevresel etkileri azaltma ve iklim dostu sistemleri yaygınlaştırma sürecinde ortak bir rol üstlendiğimize inanıyoruz.”
GES Yatırımcıları
Sabancı Renewables, ABD’deki güneş enerjisi portföyünü Pepper GES ile büyütüyor
Sabancı Renewables, Teksas’ın McLennan County bölgesinde yer alan Pepper isimli yeni güneş enerjisi santralini portföyüne katmak üzere OCI Energy ile satın alma anlaşması imzaladı.

ABD’de yatırımlarıyla temiz enerji dönüşümünde önemli bir oyuncu olmayı hedefleyen Sabancı Renewables, karbon emisyonlarını azaltan ve bölgesel kalkınmayı destekleyen projelerini kararlılıkla sürdürüyor. Bu vizyon doğrultusunda Teksas’ın McLennan County bölgesinde yer alan Pepper isimli yeni güneş enerjisi santralini portföyüne katmak üzere OCI Energy ile satın alma anlaşması imzaladı.
Enerji alanındaki derin uzmanlığını, 100 yıllık köklü geçmişiyle harmanlayan Sabancı Topluluğu, bu birikimi yurt içinden dünyaya açılan stratejik hamlelerle büyütüyor. Türkiye’de, 4.000 MW’ı aşan kurulu gücü ve 30 santraliyle ülkenin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol üstlenen Enerjisa Üretim ile güçlü bir yetkinlik ortaya koyan Sabancı Holding, bu yetkinliğini küresel arenaya taşıyarak yüzde 100 iştiraki Sabancı Renewables aracılığıyla ABD’deki enerji yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor.
Teksas’ta yer alan ve tamamlandığında 156 MWdc kapasiteye ulaşması hedeflenen Pepper GES projesiyle Sabancı Renewables, portföyüne önemli bir kurulu güç eklemiş olacak. Şirket bu yatırımıyla hem ölçek hem de coğrafi çeşitlilik açısından ABD’deki varlığını daha da güçlendiriyor.
Sabancı Renewables ABD’de ivme kazanıyor
Pepper GES, Sabancı Renewables’ın halihazırda Cutlass II GES ve Oriana GES yatırımlarıyla faaliyet gösterdiği ERCOT (Electric Reliability Council of Texas) enerji piyasasında konumlanıyor. İnşaat çalışmalarının Aralık 2025 itibarıyla başlaması planlanan yatırımın devreye alınmasıyla birlikte toplam kurulu gücünü yaklaşık 660 MWdc seviyesine taşımaya hazırlanan Sabancı Renewables için Pepper GES önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Şirket, önümüzdeki 5 yıllık dönem için 3.000 MWdc portföy hedefi belirledi.
Yeni yatırıma ilişkin değerlendirmede bulunan Sabancı Climate Technologies CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu; “ABD’de yenilenebilir enerji alanındaki büyüme yolculuğumuzu istikrarlı adımlarla sürdürüyoruz. Cutlass II GES ve Oriana GES projeleriyle başlattığımız bu yolculuk, bugün itibariyle yaklaşık 500 MWdc’lik kurulu gücümüzle sürüyor. Bünyemize kattığımız Pepper GES ile beraber toplamda 660 MWdc seviyesine kadar ulaşmayı hedefliyoruz. Biz bu tabloya yalnızca bugünün başarısı olarak bakmıyor, orta vadede ulaşmayı hedeflediğimiz 3.000 MWdc’lik yenilenebilir enerji vizyonumuzun bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Türkiye’de başarıyla yönetilen çeşitlendirilmiş enerji portföyünden edinilen köklü uzmanlık ve operasyonel yetkinlik, bugün ABD pazarında attığımız adımların en güçlü dayanağını oluşturuyor. ERCOT gibi stratejik bir pazarda üç projeyle varlık göstermek, bu bölgeye duyduğumuz güvenin ve yatırım kararlılığımızın bir göstergesi. Stratejik çeşitliliği sağlamak amacıyla ERCOT’un en aktif bölgeleri olan Houston, Kuzey ve Güney enerji bölgelerine yatırım yapıyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla hem karbon emisyonlarını azaltıyor hem de yerel ekonomilere istihdam ve kalkınma katkısı sağlıyoruz. Tam kapasiteye ulaştığında, yıllık yaklaşık 292 GWh temiz enerji üretecek olan bu proje, ABD’nin iklim hedeflerine ve yenilenebilir enerji dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacak. Üretilen enerji, Teksas eyaletinde yaklaşık 28 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer temiz enerji anlamına geliyor. Aynı zamanda her yıl yaklaşık 133 bin ton karbon salımının önüne geçerek çevresel sürdürülebilirlik açısından güçlü bir etki yaratmayı hedefliyoruz. Daha iyi bir gelecek için köprü kurmaya kararlıyız. Bu stratejik adımla yalnızca ABD’de yatırım yapan bir şirket olmanın ötesine geçiyor, sahada inşa eden, yöneten ve geleceği şekillendiren bir oyuncu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Katma değerli projelerle yol almaya devam edeceğiz.”
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Genel9 ay ago
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı GES’i Konya’da hayata geçiyor
- Büyük Ölçekli Güneş Projeleri1 yıl ago
GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı
- GES Yatırımcıları9 ay ago
YEO ve SEP’ten Romanya’ya 65,8 milyon Euro’luk enerji yatırımı
- Enerji Depolama1 yıl ago
Enerji Devlerinin İttifakı: SOENTO ENERJİ
- Enerji Depolama1 yıl ago
Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu
- Genel1 yıl ago
ASUNIM, dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini Suudi Arabistan’da tasarlayıp geliştirecek
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ile Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi